Project 2 – Coldbackie – FINISHED!

Oh my goodness, it’s been a year and eight months – where did that go?  To cut a very long story short, we planned to open Tor Aluinn to guests in May this year, got scuppered finishing it off by Covid and finally welcomed our first visitors at the end of August.

As a small memory refresher, this is what it looked like when we bought it:  http://househoarder.com/project-2-has-lift-off/

And this is how all those rooms look now.

Living Room

The window seat ended up not getting put back in because it turned out the three-seater sofa fitted so perfectly it could have been made-to-measure, so we just ordered another one.  We didn’t go for a woodburner in the end, they make a lot of mess and there wasn’t really anywhere to store logs, so we left it empty (I’m looking for a vintage fire screen to go in front of it, like the one in Ethel’s House’s bedroom) and picked a wall colour that would make the fireplace disappear a bit – this is Sulking Room Pink, originally this room was going to be dark red.  I’m still not 100% convinced I’ve got the colour right, because there’s so much blue in the rest of the house, but as soon as I change it the fireplace is going to start hitting you between the eyes again.

Downstairs bathroom

We ended up not doing too much in here.  Kris the plumber took one look at the floor and the wetwall and advised (a) it was about £2,000-worth of work and (b) it had been done extremely well.  So we took the shower seat and surround out, got some contrasting wetwall to make a feature of the shower and cover up the screw holes, replaced the loo and Kris had a rummage through his shed and found the shower screen.  The storage unit was bought second hand from someone at Mick’s work.  We did put a big chrome heated towel rail in here as well, which is to the right of the loo, and then the little white towel stand was £20 from Argos and is surprisingly sturdy.

Kitchen/diner

This is where we knocked the study/bedroom 5 into the dining room.  The old Aga was on the blue wall.  And yes, I know the blue kitchen is fashionable and might well date badly, but I love it.  David built the shelves on the island from some offcuts of worktop, so they match perfectly and are really sturdy.  The island isn’t actually fixed to the floor, it can be moved about if we ever need to access the electrics underneath it (the fridge is built into it on the other side).  The blue velvet curtains are the ones we bought with the house 🙂

Utility room

After a bit of a mismeasure with the units (they forgot to take into account the concrete skirting) we had to ditch the separate tumble dryer and get a combination one – and then had a mad panic when I thought I’d better test it the week before the first guests arrived and found it didn’t work!  We ended up frantically swapping it out for a new one the day before the guests were due and the one in the picture is now in my house after a warranty repair.  Glad I found a spot for my impulse bench seat buy and the seat holds all the dog-drying towels, dog poo bags and dog treats.

Hall and landing

Blue, blue and more blue – I didn’t exactly keep to my neutral plan.  Chris the electrician was convinced the feature light was going to be too big for the space, but it works just fine, although changing the bulb in it is a two-person job and you have to lean out rather perilously over the stairwell.  We put an LED bulb in it though, so hopefully it’ll last the advertised 15 years.  The cupboard downstairs has the vacuum cleaner and lots of spares (glasses, bulbs, handwash, loo roll etc. etc.) and the upstairs one is the linen store and has two full spare sets of sheets and towels.

Master bedroom

I LOVE this room.  I know that Hague Blue makes me a walking middle-class cliche and I really don’t care.  Mick had serious doubts about the peacock until he actually hung it on the wall and then he had to admit that it fits in nicely.  The shop actually had two, the other one faced the other way, and I was so tempted to get them both and hang them in the dining room instead, but Mick veto’d that in favour of a really big wooden clock he’d fallen in love with (not shown in the kitchen picture because it hadn’t arrived).  The window seat cushions were made by Just Wright Crafts, who did all the lampshades and cushions for Ethel’s House.  We also cut a hole in the wall in here and put in a little en suite shower room.  If I could change anything about the way we did this house, it would be to put another 10cm onto the en suite, but hey ho.  We went for new doors upstairs in the end, rather than reusing the ones removed from downstairs, as David said too much needed cutting off them and they’d have looked wrong.

Upstairs bathroom

Bit of a difference from the old bedroom.  Because we put the en suite in we decided not to put another shower in here, just the hand-held shower attachment on the taps and a screen to stop the splashes.  The old window seat is the perfect height for a glass of wine and a book.  Kris and David made the boxout to hide the pipes and the bath surround from wet wall.  Again, the radiator was swapped out for a big chrome towel rail.

Front bedroom

This ended up having to be the twin after I couldn’t make the space work for it in the back bedroom.  A shame to lose the fireplace, but we did really need the space.  The bells are all still on the walls, but sadly the wiring couldn’t be revived.  The cupboard in here has had a rail fitted and is acting as a wardrobe, which saved a few hundred.

Back bedroom

The wallpaper in here was such a sod to get off that Magnus ended up papering over the whole thing with lining paper and painting that rather than scraping.  We had to move the bell push, it’s just been glued back on.

Garden/outside

The old asbestos garage, half-built over the boundary, got removed by specialists, and we created a gravel parking area at the front.  The garden was hacked back, a really big tree too near the house was taken down completely, and Pete and Mick spent four very hard days levelling the broken flagstones and laying new patio stones around the back of the utility room where the garage used to be.  There’s now a rustic wooden table and benches in the rectangle area where the wall is and the double sink is at the back door as a planter, with mint and chives in it.  Fencing David (he has the same name as David the joiner) came and replaced the remains of the old metal wire fence with a beautiful wooden one with handmade gates at either side of the house, which Magnus then stained with creosote – we have not yet had a dog escape!

And that’s it, job done!  Is there another project?  Well, yes, there is, but more about that another day.